Sıkça Sorulan Sorular

Katarakt
Katarakt nedir?
Katarakt, gözün doğal lensinin bulanıklaşması sonucu görme kaybına neden olan bir göz hastalığıdır. Bu konuda detaylı bilgiye Katarakt sayfamızdan ulaşabilirsiniz.
Kataraktın belirtileri nelerdir?
Kataraktın belirtileri arasında bulanık veya sisli görme, renklerde solma, ışığa duyarlılık, gece görüşünde zorlanma ve çift görme bulunabilir.
Katarakt neden olur?
Katarakt genellikle yaşlanma süreciyle ilişkilidir, ancak travma, sigara içme, güneş ışığına maruz kalma, diyabet ve bazı ilaçlar da katarakt riskini artırabilir.
Katarakt tedavisi nedir?
Kataraktın tek etkili tedavisi cerrahi müdahaledir. Katarakt cerrahisi, bulanıklaşmış doğal lensin çıkarılması ve yapay bir lensin yerine yerleştirilmesini içerir.
Katarakt operasyonu için görmemin çok azalması mı gerekir?
Hayır. Katarakt başlangıç aşamasında ve görme derecesini olumsuz etkilemeye başladıktan sonra herhangi bir dönemde katarakt ameliyatı olabilirsiniz. Operasyon, doktorunuzun yapacağı muayene ve tetkikler neticesinde doktor ve hastanın birlikte vereceği bir karardır.
Katarakt operasyonundan sonra eski görmeme kavuşur muyum?
Eğer gözlerinizde katarakt dışında görmeyi azaltan başka bir rahatsızlık yok ise eski görmenize kavuşabilirsiniz.
Katarakt operasyonlarının süresi ne kadardır?
Kataraktın ne kadar ilerlediği ve gözlerin yapısı katarakt operasyonun süresini belirleyen faktörlerdir. Örneğin fako yöntemi ile yapılan bir operasyon bu faktörlere bağlı olarak 10 dakika sürebileceği gibi, bazen 30 dakikanın üstünde bir zaman alabilir.
Katarakt operasyonları lazerle mi yapılır?
Hayır. Katarakt operasyonlarında lazer değil ultrason (ses dalgaları) kullanılır fakat bu operasyon halk arasında yanlış olarak lazerle katarakt operasyonu olarak bilinmektedir.
Katarakt operasyonundan sonra ilaç kullanmam gerekecek mi?
Gözün iyileşmesini kolaylaştırmak, enfeksiyon riskini ve reaksiyonları azaltmak amacı ile operasyon sonrası özel göz damlaları kullanılır.
Katarakt operasyonlarından sonra ne gibi şikayetler duyacağım?
Birçok hasta hiçbir şikayet duymamakla beraber, bazı hastalarda bir süreliğine kanlanma, batma, sulanma gibi şikayetler ortaya çıkabilmektedir.
Katarakt operasyonundan sonra nelere dikkat etmeliyim?
Katarakt operasyonlarından sonra enfeksiyon riski fazla olduğundan elinizi gözünüze sürmemeniz, tozlu ortamlarda bulunmamanız, gözünüzün suyla temas etmemesi gerekmektedir. Bunların yanı sıra doktorunuzun verdiği ilaç ve damlaların düzenli olarak kullanılması da son derece önemlidir. Herhangi bir olumsuz durumda hemen doktorunuza başvurmalısınız.
Eskiden katarakt operasyonu geçirdim fakat mercek takılmadı ve bu sebepten kalın camlı gözlük kullanıyorum. Tekrar ameliyatla mercek takılabilir mi?
Doktorunuzun yapacağı muayene ve tetkikler sonunda sakınca görülmez ise, yeni bir operasyon ile göz içi merceği takılabilmektedir.
Katarakt oluşumunu önlemek mümkün müdür?
Katarakt oluşumunu tamamen önlemek mümkün olmasa da, sağlıklı bir yaşam tarzı benimseyerek ve gözlere düzenli bakım yaparak katarakt riskini azaltmak mümkündür. Örneğin, güneş gözlüğü takmak, sağlıklı beslenmek ve sigara içmemek katarakt riskini azaltabilir.

Aradığınız cevabı bulamadınız mı?

Deneyimli hekim kadromuzla göz sağlığınız konusunda yardıma hazırız.