Sıkça Sorulan Sorular

Pterjium
Pterjium nedir?
Pterjium, gözün beyaz kısmında (konjonktiva) oluşan bir tür doku büyümesidir. Halk arasında "göz eti" olarak da bilinir. Hastalık hakkında detaylı bilgiye Pterjium (Göz Eti) sayfamızdan ulaşabilirsiniz.
Pterjiumun belirtileri nelerdir?
Pterjiumun belirtileri arasında gözde kızarıklık, yanma, batma hissi, kaşıntı ve bulanık görme bulunabilir.
Pterjiumun nedenleri nelerdir?
Pterjium genellikle aşırı güneşe maruz kalma, toz, rüzgar ve kirlilik gibi çevresel faktörlere bağlı olmakla birlikte, genetik yatkınlık da pterjium nedenleri arasında sayılabilir.
Pterjiumun tedavisi nedir?
Pterjiumun tedavisi cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Küçük ve aktif olarak büyümeyen lezyonlarda sadece hastanın takibi yeterli olabilmektedir.
Pterjium cerrahisi sonrası tekrarlama olasılığı nedir?
Pterjium cerrahisi sonrası, sadece büyüyen dokunun alındığı operasyonlarda %30-70 arasında değişen oranlarda tekrarlama bildirilmektedir. Greftli cerrahi uygulanır ise tekrarlama oranı % 3'lere kadar düşmektedir.
Pterjium cerrahisi ne zaman önerilir?
Pterjium cerrahisi, pterjiumun hastayı sosyal olarak aşırı rahatsız ettiği durumlarda veya görme problemlerine neden olduğunda önerilir.
Pterjium ağrı yapar mı?
Pterjium, göz yüzeyini tahriş ederek ağrıya neden olabilir. Ayrıca, korneayı etkileyebilir ve korneal yüzeyde rahatsızlığa yol açabilir.
Pterjium alerjik reaksiyonlara neden olabilir mi?
Pterjiumun doğrudan alerjik reaksiyonlara neden olduğu bilinmemektedir, ancak alerjik konjonktivit pterjium oluşumunu tetikleyebilir.
Pterjium kontakt lens kullanımını etkiler mi?
Evet, pterjium kontakt lens kullanımını etkileyebilir ve lensin konforunu ve toleransını azaltabilir.
Pterjium'dan korunmak korunmak için ne yapılabilir?
Pterjium oluşumunu önlemek için güneş gözlüğü kullanarak gözleri UV ışınlarından korumak, çalışma ortamında yoğun toza maruz kalınıyor ise koruyucu gözlükler kullanmak önemlidir.

Aradığınız cevabı bulamadınız mı?

Deneyimli hekim kadromuzla göz sağlığınız konusunda yardıma hazırız.