Hastalık ve Tedaviler

Üveit
Üveit

Üveit nedir?

Uvea gözün iris, siliyer cisim ve koroid tabakalarını içeren damardan zengin dokusudur. Üveit, uvea’nın iltihabı sonucu ortaya çıkar. Etkilenen tabakalara göre ön, orta, arka üveit olarak adlandırılırlar. Üveit gözde tüm dokuları etkileyebilir.

Üveit için risk faktörleri nelerdir?

Bu hastalık virüs, mantar ve parazit gibi etkenlerle ortaya çıkabildiği gibi, vücuttaki başka bir hastalığın gözdeki belirtisi olarak da görülebilir. Çoğunlukla romatizmal hastalıklar, Behçet, Sarkoidoz gibi otoimmün hastalıklara bağlı olarak gelişebilir. Geçirilmiş göz içi cerrahiler, göz travmaları üveiti tetikleyebilir.

Üveit'in belirtileri nelerdir?

Üveit gözde uçuşmalar, kamaşma, ışığa hassasiyet, siyah noktalar görme, bulanık görme, gözde kızarıklık, sulanma şeklinde bulgular verir. Değişen derecelerde görme kaybı eşlik edebilir.

Üveit tanısı nasıl konulur?

Ayrıntılı tıbbi hikaye ve ayrıntılı göz muayenesi esastır.

Birçok hastalık, enfeksiyon ajanı üveite neden olabileceğinden öncelikle altta yatan hastalığa yönelik araştırmalar yapılır. Çeşitli kan testleri, görüntüleme tetkiklerine ihtiyaç olabilir. Gerektiğinde dahiliye, romatoloji, göğüs hastalıkları ile ortak değerlendirme yapılır. Bazen hiç neden bulunamaz ve idiopatik olarak adlandırılırlar.

Üveitin gözdeki bulgularını değerlendirmek için göz tansiyonu ölçümü, dilate fundus muayenesini içeren detaylı biyomikroskopik muayene yapılır. Fundus floresein anjiografi (FFA) ve optik koherens tomografi (OCT) gibi görüntüleme teknikleri üveitin retinada etkilenme yapıp yapmadığı, retinopatinin varlığını, derecesini belirlemede, tedavi yönemini belirlemede ve tedaviyi yanıtı değerlendirmede çok değerli bilgiler vermektedir.

OCT kısa süre içerisinde sonucu alınabilen lazer ile görme merkezini ince kesitler halinde tarayan bir görüntüleme yöntemidir. Görme merkezi denilen makulada ödem varlığını, makula üzerinde gelişen zar (membran) oluşumlarını, makulada delik varlığını değerlendirmede oldukça faydalıdır. Aynı zamanda tedaviye cevabı değerlendirmede kullanılmaktadır.

FFA ise ön koldan hastaya kontast madde enjekte edilerek yapılan ve retina damar yapısının daha iyi incelenmesini sağlayan radyasyon içermeyen bir anjiografidir. Retinada veya koroid tabakasında enfeksiyon odağını saptama, iskemi denilen kanlanmayan alanların varlığını, retinada ve göz siniri üzerinde yeni damar oluşumlarını, sızdıran damarları tespit etmede oldukça faydalı bir yöntemdir.

Üveit nasıl tedavi edilir?

Öncelikle altta yatan nedene yönelik tedavi yapılmalıdır.

Enfeksiyon ajanına etkili oral veya sistemik tedaviler uygulanır.

Gözde meydana gelen bulgulara göre topikal ilaçlara (steroidli damlalar, göz bebeğini büyüten damlalar) ek olarak, orta veya arka üveit varlığında sistemik tedavi uygulanır. Makulada ödem varlığında, vitreusta inflamasyon varlığında steroid uygulamaları yapmak gerekebilir.

Ön üveitler genellikle tedaviye iyi cevap verirler. Arka üveitlerde ise daha uzun süreli ve yoğun tedaviler uygulamak gerekebilir.

Üveit tedavi edilmezse glokom, katarakt ve yeni damarların oluşması gibi sonuçlar doğurabilir ve kalıcı görme kaybına yol açar. Üveit hastalarının düzenli kontrollerle takip edilmesi şarttır.

Size bir telefon kadar yakınız!

Göz sağlığınız birinci önceliğimiz. Özenli bir tedavi için, sizi bölgesinde referans göz merkezi konumundaki SEVGİGÖZ'e bekliyoruz.