Hastalık ve Tedaviler

Kuru Göz Sendromu (Göz Kuruluğu)
Kuru Göz Sendromu (Göz Kuruluğu)

Kuru göz sendromu nedir?

Gözyaşı üretiminin azalması veya oluşan gözyaşının aşırı buharlaşmasına bağlı oluşan tablodur. Göz yüzeyinin yeterince nemlenmemesi veya gözyaşının yeterli kalitede olmaması sonucu ortaya çıkan bir göz sağlığı sorunudur.

Gözyaşı, göz yüzeyini nemlendirir, korur ve besler. Kuru göz sendromu, bu işlevlerin yerine getirilememesi durumunda oluşur ve gözlerde rahatsızlık hissine neden olabilir. Yetişkinlerde %8 ile %20 arasında görüldüğünü bildiren araştırmalar vardır.

Gün ilerledikçe artan batma, gözde yabancı cisim ve iritasyon hissi en sık görülen belirtilerdir. Bazı hastalarda kızarıklık, ağrı, gözde çekilme hissi ve göz arkasında basınç hissi gibi şikayetler de oluşabilir.

Kuru göz sendromu nedenleri nelerdir?

Normalde her göz kırpmamızda gözümüzün üzerindeki göz yaşı tabakası yenilenir. Bu yüzden göz kırpma sayısını azaltan ve gözümüzü ayırmadan yaptığımız bilgisayarla uğraşma, kitap okuma, araba sürme ve TV seyretme gibi davranışlar şikeyetlerin artmasına sebep olur. Aşırı sıcak, soğuk ve rüzgar da belirtileri arttırır.

Normal bireylerde yaşla beraber gözyaşı üretiminin azalması beklenilen bir değişikliktir. Kadınlarda menapoz ve hormonal değişiklikler ellili yaşlarda göz kuruluğu görülme oranını arttırır.

Bunun yanında pek çok romatizmal hastalık (Romatoid Artrit, SLE, Sjögren sendromu) gözyaşı üretimini belirgin olarak azaltır.

Diğer bir göz kuruluğu sebebi ilaç kullanımıdır. Antidepresan ilaçlar, doğum kontrol hapları, bazı hipertansiyon ilaçları ve allerji ilaçları (antihistaminikler) en bilinen kuru göz sebebi ilaçlardır.

Bunların yanında A vitamini eksikliği, kontakt lens kullanımı, göz kapağı kenarındaki bozukluklar ve kirpik dibi iltihabı da göz kuruluğuna sebep olabilir.

Kuru Göz Tanısı Nasıl Konur?

Göz kuruluğu bazen sadece muayene mikroskobuyla basit bir muayene bile anlaşılabilir. Şüphe edilen hastalarda ise Schirmer Testi, BUT testi (gözyaşı kırılma zamanı) ve Meibografi testleri tanıda yardımcıdır.

Kuru göz sendromu nasıl tedavi edilir?

Kuru göz sendromunun tedavisi, altta yatan nedenlere ve semptomların şiddetine bağlı olarak değişir.

Tedavide ilk seçenek hastaya mümkünse rahatsızlığını arttıran ortam ve aktivetelerden uzaklaşmasını önermektir.

İlaç olarak kullanılan gözyaşı damlalarının iki amacı vardır. Bunlar, eksik gözyaşını yerine koymak veya gözyaşı üretimini arttırmaktır. Eksikliği gidermek için suni gözyaşı ilaçları damla veya jel şeklinde kullanılabilir. Siklosporin isimli etken maddeyi içeren ilaçların ise uzun dönemde gözyaşı üretimini arttırdığı düşünülmektedir.

Kontakt lense bağlı olgularda lens kullanımının gözden geçirilmesi veya değiştirilmesi gerekebilir. Ayrıca, ortamı nemlendirmek ve gözlerinizi korumak için nemlendirici cihazlar kullanmak da faydalı olabilir.

Tedavi planı göz hekiminiz tarafından belirlenir ve kişinin özel ihtiyaçlarına göre uyarlanır.

Az sayıdaki hastada tercih edilen bir diğer seçenek gözyaşının burun boşluğuna akmasına engel olan ve gözyaşı kanalını mekanik olarak tıkayan Punktum tıkacıdır.

Göz kapaklarının ısıtılması ve/veya masajı da etkili yöntemlerdendir. Bu amaçla IPL / Eye Light gibi cihazlarla tedaviler uygulanmaktadır.

Size bir telefon kadar yakınız!

Göz sağlığınız birinci önceliğimiz. Özenli bir tedavi için, sizi bölgesinde referans göz merkezi konumundaki SEVGİGÖZ'e bekliyoruz.