Hastalık ve Tedaviler

Pterjium (Göz Eti)
Pterjium (Göz Eti)
Yunanca "küçük kanat" anlamına gelen Pterjium halk arasında gözde et büyümesi, et beni veya kuş kanadı olarak da bilinir.

Gözün beyaz kısmındaki zar tabakaya (konjonktiva) ait damar ve bağ dokusunun anormal büyümesi ve saydam kornea tabakasına ilerlemesiyle oluşur.

  • Genellikle gün ışığına (ultraviyole ışınlara) yoğun maruz kalanlarda veya tozlu ve kuru ortamlarda çalışanlarda görülür.
  • Pek çok hastada ailevi yatkınlık söz konusudur.
  • Tek veya iki gözde görülebilir.
  • Bulaşıcı değildir.

Pterjium tedavisi

Bilinen bir ilaç tedavisi yoktur. Tek tedavisi cerrahidir.

Cerrahi kararı verirken pterjimun büyüklüğü ve lokasyonu çok önemlidir. Küçük bir lezyon sadece takip edilebilirken, aktif olarak büyüyen veya göz bebeğine çok yaklaşan bir hastada cerrahi tedavi gerekir. Bazen lezyon hastayı sosyal olarak rahatsız ettiğinde de ameliyat kararı alınabilir. Uygulanacak cerrahi metoduna bağlı olarak değişen oranlarda tekrar edebilir. Sadece etin alınıp ameliyatın bitirilmesi sonrası etin tekrarlaması %30-70 arasında değişen oranlarda bildirilmektedir. Greftli cerrahi denilen ve gözün diğer bir bölgesinden alınan doku parçasının, çıkarılan parçanın yerine yerleştirildiği metotta operasyon uzun sürmekte ancak tekrarlama oranı %3'lere kadar düşmektedir.

Size bir telefon kadar yakınız!

Göz sağlığınız birinci önceliğimiz. Özenli bir tedavi için, sizi bölgesinde referans göz merkezi konumundaki SEVGİGÖZ'e bekliyoruz.