Sıkça Sorulan Sorular – Retina Hastalıkları

Lazer Tedavileri

Retina gözümüze gelen görüntüleri beyne iletmemizi sağlayan sinir tabakasına verilen isimdir. Retina dekolmanı retinanın normal pozisyonundan ayrılması ile oluşan ciddi bir göz hastalığıdır. Retina yerinden ayrıldığında işlevini yerine getiremez ve tedavi yapılmaz ise körlükle sonuçlanabilir.
Gözümüzün orta kısmında vitreus adı verdiğimiz göz boşluğunu dolduran şeffaf bir jel bulunur. Vitreus jeli bazen retinayı çekmeye başlar ve genellikle sorunsuzca retinadan ayrılır. Fakat bazen bu çekme şiddetli olduğunda retinada yırtılmalara veya retinanın bulunduğu yerden ayrılmasına neden olabilir.
Miyopi, glokom, daha önceden katarakt operasyonu geçirmiş olmak, göz yaralanmaları, retinadaki incelmeler, ailede başka kişilerde retina dekolmanının görülmesi risk faktörlerindendir.
Retina yırtıkları, yırtığı yerine yapıştırmak amacı ile lazer cerrahisi veya kriyoterapi ile tedavi edilir ve klinik ortamında yapılabilmektedir. Retina dekolmanı ise mutlaka cerrahi müdahale gerektirir ve değişik yöntemlerle gerçekleştirilebilir.
Retinitis pigmentosa halkımız arasında tavuk karası olarak ifade edilir. Kısaca bu hastalık retinada görmeyi sağlayan sinir hücrelerinin kalıtsal olarak bozulması anlamına gelmektedir. Genç yaşlarda ortaya çıkan bu hastalık başlarda gece görüşünün bozulmasıyla ortaya çıkar ve yaş ilerledikçe ağırlaşarak görme derecesini ileri derecede bozar. Bu hastalık pek çok göz ve organ rahatsızlıklarına da neden olabilir. Akraba evliliklerinde sıkça görülen bu rahatsızlığın henüz kesin tedavisi bulunamamıştır.