Sıkça Sorulan Sorular – Katarakt

Lazer Tedavileri

Hayır. Katarakt başlangıç aşamasında ve görme derecesini olumsuz etkilemeye başladıktan sonra herhangi bir dönemde katarakt ameliyatı olabilirsiniz. Operasyon, doktorunuzun yapacağı muayene ve tetkikler neticesinde doktor ve hastanın birlikte vereceği bir karardır.
Eğer gözlerinizde katarakt dışında görmeyi azaltan başka bir rahatsızlık yok ise eski görmenize kavuşabilirsiniz.
Kataraktın ne kadar ilerlediği ve gözlerin yapısı katarakt operasyonun süresini belirleyen faktörlerdir. Örneğin fako yöntemi ile yapılan bir operasyon bu faktörlere bağlı olarak 10 dakika sürebileceği gibi, bazen 30 dakikanın üstünde bir zaman alabilir.
Hayır. Katarakt operasyonlarında lazer değil ultrason (ses dalgaları) kullanılır fakat bu operasyon halk arasında yanlış olarak lazerle katarakt operasyonu olarak bilinmektedir.
Gözün iyileşmesini kolaylaştırmak, enfeksiyon riskini ve reaksiyonları azaltmak amacı ile operasyon sonrası özel göz damlaları kullanılır.
Birçok hasta hiçbir şikayet duymamakla beraber, bazı hastalarda bir süreliğine kanlanma, batma, sulanma gibi şikayetler ortaya çıkabilmektedir.
Katarakt operasyonlarından sonra enfeksiyon riski fazla olduğundan elinizi gözünüze sürmemeniz, tozlu ortamlarda bulunmamanız, gözünüzün suyla temas etmemesi gerekmektedir. Bunların yanı sıra doktorunuzun verdiği ilaç ve damlaların düzenli olarak kullanılması da son derece önemlidir. Herhangi bir olumsuz durumda hemen doktorunuza başvurmalısınız.

Doktorunuzun yapacağı muayene ve tetkikler sonunda sakınca görülmez ise, yeni bir operasyon ile göz içi merceği takılabilmektedir.