
Blefarit
Blefarit, göz kapağı kenarındaki akut veya kronik enflamasyon bazen de enfeksiyona verilen isimdir.
Kapaklarda şişme, kızarma, kabuklanma ve yağlanma gibi belirtileri olabilir. Enfeksiyon, yağ metabolizması bozukluğu ve parazit gibi pek çok sebebi olabilir.
Stafilokok enfeksiyonu genellikle ön belefarit denilen tabloya neden olur. Meibomian bez (yağ bezi) disfonksiyonu hem ön hem arka blefarite yol açabilir. Arka blefarit hastalarının pek çoğunda demodex adlı parazit veya akne rosacea da bulunabilir.
Bakteriyel kökenli blefaritte antibiyotik ve ılık pansuman büyük ölçüde iyileşme sağlar.
Demodex varlığında parazite özel temizleme solusyonları kullanılmalıdır. Yağ bezi disfonksiyonu mevcutsa önceliklitedavi azitromisin içeren damla ve hap kullanımıdır. Steroid içeren damlalar doktor tarfından önerilirse kullanılmalıdır. Sıklıkla göz kuruluğu da oluşabildiği için tedaviye suni gözyaşı eklenmesi gerekebilir.
Arpacık
Arpacık, göz kapağı kenarında gelişen ve mekanizması blefaritle bazı noktalarda kesişen göze özel bir absedir. Göz kapağı kenarında oluşan ve genellikle drene olan dış arpacığın sebebi kapak kenarındaki zeiss bezlerinin stafilokokal bakteriyel enfeksiyonudur. Iç arpacık ise kapak iç yüzünde oluşur ve meibomian bezlerinin stafilokok enfeksiyonundan kaynaklanır. Enfeksiyon çok belirginleşmeden yağ bezlerinin direk tıkanması ile ise Şalazyon denilen kistik tablo oluşur. Şalazyon genellikle küçük cerrahi müdahele ile tedaviye ihtiyaç duyar.